Breaking News

Resepi Homemade Kaya Perisa Pandan

Homemade Pandan Kaya
----------------------------



1. Telur - 3 Biji ( Saiz A Tau )
2. Santan Kotak 200 ml + 150 Air Pandan

( Blender/Kisarkan daun pandan sebanyak 8 helai dgn air, kemudian tapis dan ambil airnya. )
( Kalau tak ada gunalah pandan-paste 1 1/2 sudu teh + 150 ml air )

3. 220 gram Gula Pasir

Cara-Cara Turun temurun Yang Diajarkan
------------------------------------------------

1. Campur semua bahan dalam periuk, kacau rata sebentar supaya gula larut.
2. Masak di atas dapur dgn cara double-boiler selama 1 jam dengan api sederhana,
3. Sentiasa kacau adunan sehingga mendapat kepekatan yg diingini.
4. Sejukkan pada suhu bilik sebelum di simpan di peti sejuk.

Nota :
------

> Resepi yg saya buat ni pakai pandan paste
> Tidak ditambah pewarna hijau just tambah air 150 ml.
> Itu ler pasal warnanya sedikit pucat.
> Kalau guna air pandan warnanya akan jd hijau Jade.
> Manisnya pun sedap2 rasa..
> Tak manis sgt, kalau dah try nk ejas gula sendiri pun boleh juge..

So selamat mencuba~
Keep "Share" Supaya Resepi Ini Tak Hilang Ditelan Masa.

.
.
.

Mode : Copy-N-Paste
~ WhatsappGroup ~