Tarikh Pembayaran Yuran Bulanan

Tarikh Pembayaran Yuran Bulanan

ُالسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
بِسْمِ اللهِ الرَّحمَٰنِ الرَّحِِيم

Mesti anda fikir nak buat apa emas yang kecil-kecil untuk simpanan. Ramai antara kita yang anggap “emas yang besar tu baru nampak best kalau simpan”.

Tidak dinafikan pendapat tu betul.   Tapi anda juga perlu tahu kenapa kita juga perlu simpan dengan berat yang kecil seperti ini.

1. Kita tak perlu kumpul duit berbulan-bulan lamanya untuk dapatkan berat yang lebih dan saiz yang lebih besar. Ramai antara kita termasuk saya bukan ada duit yang banyak untuk dapatkan emas seperti begitu berat dan besar sekali gus.

Mesti nak kena kumpul duit dulu. Jadi, sekarang kita tak perlu tertunggu-tunggu lagi untuk membelinya. Pendapatan tetap yang kita dapat setiap bulan tu bolehla kita tukarkan dengan emas serta merta, bukankah begitu tuan-tuan & puan-puan? 

2. Kebetulan sekarang musim harga emas menurun, rugilah kita kalau nak tunggu-tunggu lagi duit simpanan jadi banyak baru nak beli. Sebab kita akan terlepas untuk dapatkan harga rendah untuk setiap gram emas  .

Senang cerita, cukuplah sekadar memiliki emas dengan berat yang kecil dengan harga murah daripada nak tunggu duit cukup untuk beli emas yang lebih berat dan besar.

3. Kekadang kita mungkin akan menghadapi krisis kewangan dan betul-betul memerlukan wang, jadi terpaksalah kita menjual emas-emas simpanan kita itu. Cuba anda fikir, jika kita hanya perlukan wang dalam RM500 je, takkan nak jual emas yang beratnya 20 gram? Pastinya anda rugi.

Daripada jual yang berat dan besar tu baik jual yang kecil-kecil dan itulah masanya yang sesuai memanfaatkannya. Jadi kita selamatlah dari pada mengorbankan emas kita yang berat-berat tu, hehehe =)

4. Kita boleh istiqomah setiap bulan menyimpan emas biarpun dengan jumlah berat yang  kecil. Sebab kita tidak perlu modal yang banyak. Simpan sikit-sikit,lama-lama jadi membukit juga kan.

Wallahua'lam

0 Ulasan:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Badge

Arkib Blog

Tentang Tabika Perpaduan

Jabatan Perpaduan dan Integrasi nasional ( Seberang Perai tengah, Pulau Pinang )
---------------------------------
01. Info Tabika Perpaduan
---------------------------------

Tabika Perpaduan ( Taman Bimbingan Kanak-kanak ) mula diperkenalkan pada tahun 1976 di bawah Rancangan Perhubungan Masyarakat iaitu sebanyak 25 buah kelas ditubuhkan sebagai projek rintis. Ia diwujudkan di bandar dan pinggir bandar khususnya kawasan yang mempunyai Rukun Tetangga. Tabika Perpaduan dilaksanakan bagi menyediakan pendidikan awal kanak-kanak berumur 4 – 6 tahun bagi membolehkan mereka menghayati nilai-nilai perpaduan, hidup bermasyarakat serta persediaan ke alam persekolahan kelak.

Bacaan Terbaru