Tarikh Pembayaran Yuran Bulanan

Tarikh Pembayaran Yuran Bulanan

Allahu....Allahu....Allahu...

1. Membaca Ta'awwudz. Rasulull. ah bersabda :

" Ada kalimat kalau diucapkan nescaya akan hilang kemarahan seseorang, iaitu A'uudzu billah mina-syaithaani-r-rajiim Aku berlindung kepada Allah dari godaan syaitan yang terkutuk" -

( HR Bukhari Muslim )

2. Berwudhuk. Rasulullah bersabda :

"Kemarahan itu itu dari syaitan, sedangkan syaitan tercipta dari api, api hanya boleh padam dengan air, maka kalau kamu marah berwudhuklah"

( HR Abud Daud )

3. Duduk.

"Dalam sebuah hadis dikatakan Kalau kamu marah maka duduklah, kalau tidak hilang juga maka tidurlah"

( HR Abu Daud )

4. Diam.

"Dalam sebuah hadis dikatakan Ajarilah ( orang lain ), mudahkanlah, jangan mempersulit masalah, kalau kamu marah maka diamlah"

( HR Ahmad )

5. Bersujud, ertinya solat sunat minimum dua rakaat. Dalam sebuah hadis dikatakan :

"Ketahuilah, sesungguhnya marah itu bara api dalam hati manusia. Tidaklah engkau melihat merahnya kedua-dua matanya dan tegangnya urat darah di lehernya? Maka sesiapa yang mendapatkan hal itu, maka hendaklah ia meletakkan pipinya dengan tanah ( sujud )."

( H. R. Tirmidzi )

Sesungguhnya, marah mahupun emosi adalah sudah menjadi sifat dan tabiatnya manusia. Namun, dalam hal ini, Islam mengajar kita untuk dapat mengawal semaksima mungkin, sehingga amarah kita tidak akan menimbulkan kesan-kesan yang negative.

Dalam riwayat Abu Said al-Khudri Rasulullah saw bersabda :

"Sebaik-baik orang adalah yang tidak mudah marah dan cepat meredhai, sedangkan seburuk-buruk orang adalah yang cepat marah dan lambat meredhai"

( HR Ahmad ).

0 Ulasan:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Badge

Arkib Blog

Tentang Tabika Perpaduan

Jabatan Perpaduan dan Integrasi nasional ( Seberang Perai tengah, Pulau Pinang )
---------------------------------
01. Info Tabika Perpaduan
---------------------------------

Tabika Perpaduan ( Taman Bimbingan Kanak-kanak ) mula diperkenalkan pada tahun 1976 di bawah Rancangan Perhubungan Masyarakat iaitu sebanyak 25 buah kelas ditubuhkan sebagai projek rintis. Ia diwujudkan di bandar dan pinggir bandar khususnya kawasan yang mempunyai Rukun Tetangga. Tabika Perpaduan dilaksanakan bagi menyediakan pendidikan awal kanak-kanak berumur 4 – 6 tahun bagi membolehkan mereka menghayati nilai-nilai perpaduan, hidup bermasyarakat serta persediaan ke alam persekolahan kelak.

Bacaan Terbaru